Tillbaka
klimat

DACHSER Denmark startar transporter med ellastbil

I en satsning för att minska logistikleverantörens CO2-utsläpp på lokal nivå i centrala Köpenhamn startar nu DACHSER Denmark leveranser med sin första ellastbil och lanserar därmed konceptet DACHSERs Emission-Free Delivery i den danska huvudstaden.  

DACHSER Denmarks första elektriska lastbil på turné i Nyhavn i centrala Köpenhamn. Foto: Sine Nielsen.
DACHSER Denmarks första elektriska lastbil på turné i Nyhavn i centrala Köpenhamn. Foto: Sine Nielsen.

I och med leveransen av DACHSER Denmarks första ellastbil till filialen för vägtransport i Hvidovre, strax utanför Köpenhamn, kan logistikleverantören börja med utsläppsfria leveranser i centrala delen av Danmarks huvudstad. Med en kraftfull laddningsstation på 120 kW installerad på filialen kan ett lastbilsbatteri laddas till 80 procent på bara 45 minuter. Lastbilen av modell FUSO eCanter kan nu börja leverera försändelser till kunder i Köpenhamn K, Sydhavn, Christianshavn och Refshaleøen.

För oss är detta ett betydande steg i rätt riktning mot omställningen till grönare energi och mer hållbara drivsystem – en utveckling som just nu pågår inom många branscher.

Peter Hut, General Manager för DACHSER Denmarks European Logistics filial i Hvidovre.

”Vi är mycket glada över att vi nu kan börja köra vår första ellastbil i Danmark”, säger Peter Hut, General Manager för DACHSER Denmarks European Logistics filial i Hvidovre. ”För oss har det varit väldigt viktigt att lastbilen har all nödvändig utrustning som är betydelsefull för att kunna genomföra leveranser till våra utvalda områden. För oss är detta ett betydande steg i rätt riktning mot omställningen till grönare energi och mer hållbara drivsystem – en utveckling som just nu pågår inom många branscher.”

Ellastbilen är nästan helt tyst och har därför utformats med särskild hänsyn till de många cyklisterna i Köpenhamn. I detta ingår en cyklistkamera och sensorer, vilket ger föraren överblick i 360 grader runt fordonet, samt en varningslampa för att göra bilen mer synlig för oskyddade trafikanter.

Miljövänliga transportlösningar i städer

Logistikleverantören betraktar den nya ellastbilen som en långsiktig investering. Beroende på körbeteende, topografi samt väderförhållanden har lastbilen en räckvidd på mellan 100 och 120 kilometer. Nästa steg är leveransen av en helt elektrisk Volvo FL Electric planerad under 2023.

Vi har varit noga med att välja ut rätt förare till våra första ellastbilar – de är specialister på att köra i centrum.

Peter Hut, General Manager för DACHSER Denmarks European Logistics filial i Hvidovre.

”Vi har varit noga med att välja ut rätt förare till våra första ellastbilar – de är specialister på att köra i centrum”, säger Peter Hut. ”Idag går alla lastbilschaufförer olika kurser i teknisk körning, vilket innebär att de snabbt kan anpassa sig till olika typer av lastbilar och drivmedel. Dessutom lär de sig att köra så miljövänligt som möjligt, även med konventionella diesellastbilar. Det är den typen av erfarenheter vi drar nytta av i hela vår portfölj av utsläppssnåla och utsläppsfria transportlösningar.”

De två nya ellastbilarna är ett betydande steg för DACHSER Denmark. Nästa steg är omställningen till hållbart producerad el. Kontors- och terminalbyggnaderna i Hvidovre drivs till 100 procent med grön el. Dessutom arbetar företaget för närvarande med elektriska pallyftare som drivs med litiumjonteknik. Man fokuserar också konstant på optimering av transporterna via en algoritm för ruttoptimering i transportledningssystemet Domino och genom att använda växelflak med trailer på rutterna till Sverige, allt för att minska företagets CO2-utsläpp.

Konceptet för hållbar stadslogistik, som kallas DACHSER Emission-Free Delivery, är en del av logistikleverantörens långsiktiga strategi för att skydda klimatet. Förutom i Köpenhamn implementeras utsläppsfria leveranser av paket- och styckegodsförsändelser i 11 andra europeiska storstadsregioner: Berlin, Freiburg, Stuttgart, München, Dortmund, Oslo, Prag, Strasbourg, Paris, Madrid och Porto. Fler städer är dessutom i planeringsskedet.

DACHSER över hela världen
Kontakta oss
Kontakt Elin Bergström Communications Consultant Nordic
return true; } return false; }