Det surrar av nya idéer i Zevenaar

Bikupor – det består ett nytt hållbarhetsprojekt av. Projektet startades i våras vid DACHSER i Zevenaar, Nederländerna, och är framtaget som ett bidrar till att skydda viktiga insekter.

Ett hållbarhetsprojekt för att skydda viktiga insekter.

Naturen består av riktiga logistikproffs. Titta bara på en bikupa: där finns produktivitet på högsta nivå, perfekt planläggning, nätverkskommunikation, lagring och en komplex leveranskedja – allt på ett enda ställe. Tyvärr står de här insekterna inför ett globalt problem. Forskare varnar för en snart ankommande utrotning av biet, där konsekvenser skulle bli katastrofala då upp till 80 procent av alla livsmedelsgrödor pollineras av bin. På flera olika DACHSER-filialer har nu projekt för att stötta bisamhällen inrättats.

Under våren gjordes de första förberedelserna i Zevenaar för att ta emot bina och en landremsa på anläggningens baksida plöjdes upp. Här såddes ett blomsterfält med blommor där bina kan hämta sin nektar. En biodlare har i samma veva letat efter bikupor med bin och i somras placerades två bikupor ut, med cirka 40 000 bin per bikupa.

Bevarande av ett stort antal insektsarter

Nu tar bina sin tid att orientera sig i en ny miljö och börjar inför vinterperioden lagra den honung de producerat. Ett bisamhälle kan producera så mycket som 68 kg honung per år. Nästa år, när bina gjort sig hemmastadda, förväntar vi oss den första honungen från DACHSER Zevenaar. Blomsterfältet har blommat ut för säsongen, men har fortfarande en funktion som tillflyktsort för ett stort antal insekters arter utöver bina.

Kontakt Elin Bergström Communications Consultant Nordic