En fot in på arbetsmarknaden

Våren 2021 stod Herman Ekelund, som många andra sistaårselever, inför den stora frågan ”vad ska jag göra efter studenten?”. I sin jakt efter sommarjobb hittade Herman utbildningen som Speditionstrainee hos DACHSER, en lärlingsutbildning som kombinerar studier och jobb.

Herman utbildar sig till Speditionstrainee i Malmö

”Jag såg detta som en jättebra start för arbetslivet. Jag var vid den tiden rätt skoltrött så att det ingick mycket praktiskt arbete lockade mig.” säger Herman. Några månader senare var Herman på plats vid filialen i Malmö, där han välkomnades av nya kollegor och en mentor, som kommer följa honom hela utbildningen och som själv har varit just Speditionstrainee. 

Speditionstrainee är i grunden en utbildning men majoriteten av tiden spenderas ute på plats i en av DACHSERs fyra filialer, där man lär sig genom praktiskt arbete. Utbildningen sträcker sig över 2 år och tre månader där totalt 11 veckor består av studier vid Roskilde Handelsskola, lokaliserad strax utanför Köpenhamn. Under hela utbildningen får traineen lön från DACHSER och slipper på så sätt att ta studielån. 

För Herman är DACHSER hans första arbetsplats och han värdesätter den kunskap han får med sig som inte på samma sätt är möjlig att få i skolan. ”Den viktigaste kunskapen jag tar med mig är hur jag samarbetar med andra, på en arbetsplats krävs det teamwork. Jag har också lärt mig att ta eget initiativ och att våga ställa frågor, det är så jag utvecklas.” berättar Herman. 

På frågan om vad Herman skulle säga till någon som funderar över att söka in till årets antagning svarar han: ”Bara sök, detta är en tjänst som inte går att hitta någon annan stans. Du får möjlighet att arbeta och lära dig från kollegor som arbetat inom spedition längre än du själv levt. Genom att bygga upp referenser och ett kontaktnät får du som ung en grym start på arbetslivet. Och när du väl börjar, sluta aldrig att ställa frågor.”  

Är du på väg att ta studenten och precis som Herman fundera på vad du ska göra härnäst?

Utbildningen är öppen för alla som:

  • har tagit studenten från ett högskoleförberedande gymnasieprogram 
  • har goda språkkunskaper i svenska och engelska. 
  • är seriös och inställd på en utbildning som kräver engagemang och lust till utveckling
  • är under 25 år (detta enligt det danska utbildningsystemet) 


Klicka dig vidare här för att läsa mer om utbildningen eller kontakta Julia Andersson på julia.andersson@dachser.com för mer information. Klicka här för att komma direkt till ansökan.

DACHSER över hela världen
Kontakta oss
Kontakt Elin Bergström Communications Consultant Nordic