En trainees resa: Från trafikledare till innesäljare

Just nu söker DACHSER Sweden nya traineer till den unika svensk-danska speditörsutbildningen som kombinerar arbete på ett av de fyra platskontoren i Sverige med teoretiska kurser via Roskilde Handelsskole utanför Köpenhamn. Fyra unga svenskar har redan gått utbildningen och de blir nu mentorer för den nya generationen av Speditionstraineer.

Vincent Frahm, innesäljare på DACHSER Swedens platskontor i Göteborg.

Vincent Frahm arbetar som innesäljare på DACHSER Swedens platskontor i Göteborg. 2014 började han på DACHSER, och under våren 2017 avslutade han utbildningen till speditör och bytte från trafikledning till försäljning.

”Jag visste att jag ville testa något annat än trafikledning på Short Distance,” berättar Vincent. ”Som innesäljare har jag en väldigt bred roll där jag förlitar mig på min lokala kunskap från trafikledning när jag har kontakten med både befintliga och nya kunder. Att se och vara en del av helheten är min motivation i vardagen: att få dialogen med kund till att utvecklas till ett samarbete. Man får vara med på hela resan, från kontakt till kontrakt, genom att försöka möta kundens behov.”

Under sin utbildning till speditör åkte Vincent Frahm till Danmark tillsammans med en annan trainee och deltog i kurser på Roskilde Handelsskole utanför Köpenhamn. Dessutom var han stationerad i Malmö några veckor under traineeperioden och han fick även möjlighet att resa till en av DACHSERs filialer i Europa. Det var i Kladno, Tjeckien, han arbetade i under fyra månader, vilket var en ganska annorlunda upplevelse än vardagen i Göteborg.

”Platskontoret i Kladno är mycket större, som individ arbetar man bara med en pusselbit i taget. I Göteborg får man arbeta med många olika delar av pusslet,” säger Vincent. ”Jag känner att min systemtekniska kunskap som speditör är en fördel i säljavdelningen. Jag vet hur de olika avdelningarna arbetar och även bakomliggande anledning. Den ena avdelningen gör på ett visst sätt för att en annan ska kunna planera,” fortsätter han.

Vincent Frahms roll som innesäljare innefattar bland annat hantering av prisförfrågningar och prissättning inom huvudsegmentet styckegods.

Vad varje Speditionstrainee bör veta

Som tidigare trainee har Vincent Frahm tackat ja till att vara mentor för de nya traineer som snart ska börja på en av de fyra filialerna för vägtransport i Göteborg, Malmö, Jönköping och Stockholm. Tillsammans med tre andra tidigare traineer, kommer han att stödja dem och dela med sig av sina erfarenheter från den svensk-danska utbildningen till speditör.

”Man får ta chansen att lära sig så mycket som möjligt. Om man tar ansvar är det en jättemöjlighet,” säger Vincent. ”DACHSER är ett stort globalt företag så det finns möjligheter både i Sverige och utomlands. I Sverige är vi fortfarande så pass små att det finns möjlighet att vara med och påverka företagets utveckling. Min tjänst har vi till exempel skapat tillsammans över tid. Ju mer man visar att man verkligen vill, desto mer får man chansen att visa vad man kan.”

Kontakt Maria Andersen Communications Coordinator Nordic