Flygfrakt: Fortsatt störningar på kinesiska flygplatser

Den nuvarande situationen med nedstängningar i Shanghai, till följd av smittspridning av covid-19, leder till ytterligare och allvarligare störningar i leveranskedjan för flygfrakt till och från norra Kina.

Flera stora flygbolag, där bland China Southern Airlines (CZ), China Cargo Airlines (CK), China Eastern Airlines (MU), har meddelat om att de med omedelbar verkan kommer att stänga av alla flygningar till och från Shanghai (PVG) samt Zhengzhou (CGO), detta på obestämd tid. Effektkapaciteten på dessa mycket viktiga transportsträckor har en enorm påverkan som även börjar sprida sig till andra flygplatser i Asien. 

Till följd av de restriktioner som satts in av myndigheter i Shanghai med omnejd, till följd av spridningen av covid-19, är den operativa hanteringen på Shanghai Pudong flygplats hårt påverkad. Sändningar som redan ankommit till flygplatsen kan inte hanteras på grund av begränsad kapacitet och står nu inför stora förseningar. Flera flygbolag har därför beslutat att inte flyga mer gods till de stora hubbarna för flygfrakt i Kina - Shanghai och Zhengzhou. 

Den nuvarande utvecklingen har resulterat i en ökad användning av alternativa flygplatser, så som Beijing, Chengdu, Qingdao och Nanjing, men även flygplatser i södra Kina. Detta i kombination med en ökad användning av vägtransportsnätverket. Många av de alternativa flygplatserna är på väg att nå eller har redan nått deras kapacitetsgräns. 

I nuläget vet vi inte hur länge den rådande situation kommer att bestå och det går inte att förutse när flygbolagen kommer återgå till regelbundna flygningar mellan norra Kina och Europa. Situationen har även en ökande inverkan på alla större ekonomiska centra och industristäder i norra Kina, inklusive Ningbo, Suzhou, Beijing, Tianjin, Shanghai, Dalian, Jinan, Wuhan, Qingdao, Shenyang och Changchun. 

DACHSER bevakar situationen väldigt noggrant och våra team gör sitt bästa för att hålla leveranskedjorna så sömlösa som möjligt. Har du frågor är du välkommen att kontakta din lokala representant på DACHSER som gärna ger dig information om försändelser och möjliga alternativa rutter.

Kontakt Elin Bergström Communications Coordinator Nordic