Tillbaka

Krigets trauma behandlas med lek och skratt

DACHSER och terre des hommes har som mål att hjälpa barn, ungdomar och deras föräldrar i Ukraina att hantera traumatiska upplevelser i en mycket svår situation.

Barnpsykologen Kateryna vill hjälpa barn i Ukraina att glömma bort kriget för en stund och långsiktigt hantera traumatiska upplevelser.

Kateryna är på plats i Ukraina för att genom lek distrahera och skänka barn lite glädje. Hon vill hjälpa barnen att glömma bort kriget för en stund och långsiktigt hantera traumatiska upplevelser. Kateryna är barnpsykolog och traumaterapeut. Bilderna visar hennes arbete med barn som evakuerats från östra och södra delen av landet – från Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson. Gemensam lek och rörelse är i fokus under gruppsessionerna. Hon använder musikinstrument, visselpipor och trummor, hopp och lek, samt ballonger och lera – allt med målet att skapa känslomässig stabilitet. Aktiviteterna utförs ibland under stor risk, eftersom det ofta pågår strider i en omedelbar närhet. Även på den plats där Kateryna befinner sig – staden Kryvyj Rih, där infrastruktur, energiförsörjning, civila anläggningar och till och med skolor attackerats.

Kateryna ingår i ett team med 20 terapeuter från Ukraina, Belarus, Tyskland och Nederländerna som erbjuder psykosociala stödtjänster för att behandla akuta trauman och stressreaktioner som utlösts av krig och våld. Under de senaste fem månaderna har teamet gett mer än 650 timmars individuell terapi, 150 timmars gruppterapi och 30 träningssessioner online och offline. Terapeuterna lägger stor vikt vid att dela kunskap lokalt för att säkerställa att behandlingen är långsiktig. Efterfrågan är stor på många platser och därför flyttar man runt. Samtidigt är situationen i Ukraina instabil och behoven förändras. Terre des hommes anpassar kontinuerligt aktiviteterna i projektet i samråd med den lokala projektpartnern ”Vostok SOS” så att människor kan få hjälp på bästa möjliga sätt.

Humanitärt bistånd under svåra förhållanden

Mer än 14,7 miljoner människor har redan tvingats fly kriget i Ukraina. Av dem är omkring 8 miljoner internflyktingar. Inte minst familjer upplever svår stress till följd av krig, våld och flykt: de har tvingats lämna sina hem, söka skydd någon annanstans och drabbas ofta av våld. Dessutom splittras familjerna ofta under processen. Krig leder därmed till att många befinner sig i en helt ny miljö, att närstående personer försvinner och säkerheten och tryggheten går förlorad. I denna extrema situation råder det brist på psykosociala och terapeutiska tjänster som behövs för att bearbeta de traumatiska upplevelserna. DACHSER har bedrivit verksamhet i Ukraina tillsammans med barnhjälpsorganisationen terre des hommes sedan augusti 2022.

DACHSER över hela världen
Kontakta oss
Kontakt Elin Bergström Communications Consultant Nordic