Kvinnorna som bekämpar coronaviruset

Redan när coronapandemin inleddes anpassade sig ett distributionsföretag baserat i norra Spanien till de nya marknadskraven: 2020 tog Pharmediq hjälp av DACHSER för att transportera mer än 100 miljoner munskydd och annan skyddsutrustning till olika platser i Spanien och andra europeiska länder.

Personlig skyddsutrustning i kampen mot pandemin.

När coronapandemin tog fart våren 2020 svarade Sofía Nogueira Sánchez och hennes team omedelbart genom att beställa munskydd för flera miljoner euro från utlandet. Allt var betalat på förhand och transporterna ordnade, men myndigheterna frös exporten av alla pandemirelaterade varor. Sofía Nogueira Sánchez förhandlade hårt och vädjade till slut till Spaniens utrikesdepartement. Efter sex veckor av tuffa samtal nådde leveranserna sina destinationer i Spanien.

”För oss var det helt enkelt inte ett alternativ att ge upp”, säger Sofía Nogueira Sánchez. 2009 grundade företagsekonomen Sánchez och apotekaren Patricia Antón Saavedra företaget. De två kvinnorna hade redan arbetat för internationella företag, en upplevelse som de tyckte var extremt frustrerande: ”De flesta storföretag tar evigheter på sig att fatta beslut”, säger Sofía Nogueira Sánchez. ”Vi har många idéer och vi vill snabbt omsätta dem i handling. Det var därför vi bestämde oss för att göra vår egen grej. För att sälja varor till medicinska konsumenter måste man reagera direkt på marknadsmöjligheter och fatta snabba beslut. Vi fungerar bra i en sådan dynamik.”

Grundarna öppnade sitt första kontor i Oviedo i provinsen Asturien i nordvästra Spanien 2009. Idag har företaget stora kontors- och lagerytor i den närliggande kommunen Morcín och betjänar den privata sektorn samt offentliga institutioner i Europa, Mellanöstern, Afrika och USA. Företagets produktsortiment fokuserar på medicinska förbrukningsvaror som sprutor, bandage och artiklar som används inom akutmedicin och klinisk patologi. Det nuvarande teamet består av ett 30-tal personer, varav 65 procent är kvinnor. Sex av sju medlemmar i ledningsgruppen är också kvinnor. Det är med avsikt, säger Sofía Nogueira Sánchez: ”Vi vet av egen erfarenhet att kvinnor har det tufft i näringslivet och inte minst på ledande befattningar. Därför gör vårt företag en poäng av att anställa människor som är i början av karriären, särskilt begåvade unga kvinnor.”

En annan framgångsfaktor är att ha en pålitlig partner för logistik och Pharmediq har arbetat med DACHSER Spain sedan 2014. ”Pharmediq utvecklades mycket snabbt, och hör idag till våra fokuskunder”, säger Blanca de Francisco, Site Manager för European Logistics på DACHSER Spains filial i Asturien. ”Viktiga faktorer för att kunna ta hem Pharmediq-avtalet var daglig upphämtning och leverans inom Europa, leveransspårning i realtid och den säkerhetsnivå vi erbjuder våra kunder.” Pharmediq använder i första hand DACHSERs europeiska vägtransportnät i sin distribution. De stora transporterna från Turkiet är hela lastbilslaster, kompletterade med samlastningstransporter samt sjö- och flygtransporter.

Import av covid-produkter

Snabba och sömlösa transporter av medicinska produkter har blivit ännu viktigare under tiden med covid-19. ”Under 2020 flyttade vi fokus nästan helt från internationell export till behoven på den inhemska marknaden och vi etablerade en kontinuerlig importlinje för covid-produkter”, förklarar Sofía Nogueira Sánchez. Till en början var efterfrågan störst på munskydd, men från början av 2021 har fokus legat på annan skyddsutrustning som overaller, handskar och skyddsglasögon. För att möta efterfrågan anställde företaget fler personer och byggde tre nya lager som för närvarande innehåller mer än 1 000 pallar med covid-produkter. En mindre andel av importen kommer från Kina, men 80 procent kommer från Turkiet. ”Tack vare leveransavtal som tecknades 2020 arbetar vi med fabriker där som tillverkar uteslutande åt oss”, säger hon.

Sofía Nogueira Sánchez återkommer flera gånger till hur arbetet med DACHSER stämmer överens med Pharmediqs företagsfilosofi: ”Under det senaste året har det fantastiska samarbetet med DACHSER varit absolut nödvändigt för oss, eftersom Asturien-teamet under ledning av försäljningschefen Angeles Rodríguez Valcarcel förstår våra behov och tillmötesgår dem. Det fanns perioder då vi arbetade dygnet runt i flera veckor. Det var inte ovanligt att DACHSER behövde anordna transporter under extrem tidspress – ibland inom några timmar. Teamet lyckades alltid skaffa rätt fordon åt oss på rekordtid och leverera varorna till spanska sjukhus inom en dag eller två.” Blanca de Francisco tillägger: ”Vi har kontakt med Pharmediq varje dag så att vi kan förutse och planera avgångar med absolut tillförlitlighet – särskilt när det gäller viktiga mottagare som fältsjukhuset på IFEMA-mässan i Madrid.”

Pharmediq importerade mer än 100 miljoner munskydd till Spanien bara under 2020 och företagets fortsatta framgångar uppmärksammas inom det spanska näringslivet. I oktober 2020 vann Sofía Nogueira Sánchez regionfinalen av det prestigefyllda priset CaixaBank Women in Business Award. Juryn hyllade särskilt hennes strategiska vision, ledaregenskaper och innovativa styrka.

DACHSER över hela världen
Kontakta oss