Nyheter

Logistik för bubbliga drycker

Vin- och spritindustrin kräver skräddarsydda logistiklösningar. Från sina anläggningar i Nürnberg i Tyskland och Hörsching i Österrike, levererar DACHSER premiumprodukter från Moët Hennessy till återförsäljare, restauranger och olika evenemang. Företaget erbjuder också ett omfattande utbud av mervärdestjänster för alla aspekter av champagne- och spritbranschen.

Vin- och spritlogistik på högsta nivå med Moët Hennessy.
Vin- och spritlogistik på högsta nivå med Moët Hennessy.

Champagne är något speciellt – också när den ska levereras. Den chica P1-klubben i München finns på baksidan av konstmuseet Haus der Kunst. Varje vecka säljs dussintals flaskor över bardisken. Det går dock inte att leverera via lastbil. ”Det finns ingen lastkaj, så vi tar in champagnen med mindre fordon, förklarar Stefan Käufer, Key Account Manager hos DACHSER Food Logistics. Leveranser till Hotel Adlon, en av de mest kända adresserna i Berlin, innebär en liknande utmaning. Den plats där man normalt skulle lämna över en leverans till hotellet är via den första dörren på gatunivå, men om den är låst kan transportföretagen inte bara lasta av värdefulla varor framför den. ”Istället lastar vi flaskorna på en gaffeltruck och transporterar dem till garaget under markplan och därifrån till lagerlokalen, säger Käufer.

Logistiklösningar från en enda källa

Varje år transporterar DACHSER för Moët Hennessy Tysklands räkning nästan 30 000 pallar med Moët & Chandon, Veuve Clicquot och Dom Pérignon samt Hennessy cognac och mycket annat från en av franska Reims förorter till Nürnberg. Här finns centrallagret för Tyskland där upp till 6 000 pallplatser används för de ädla dryckerna. För distribution i Österrike har logistikleverantören ytterligare 1 500 platser i Hörsching (i närheten av Linz). DACHSERs filialkontor levererar de här produkterna till både hotell och restauranger, men även till cateringföretag, rederier och återförsäljare. Leveransmeddelanden och order matas in via EDI-gränssnittet och behandlas elektroniskt fram till leverans.

”Från vingården till hyllan – det är vårt löfte. Som helhetsleverantör erbjuder vi ett brett utbud av tjänster för vin- och spritbranschen.” Alfred Miller, Managing Director för DACHSER Food Logistics.

”Vi har kontinuerligt utökat vår verksamhet inom vin- och spritlogistik under flera år nu. I hela DACHSER-nätverket upptas cirka 10 procent av alla våra pallutrymmen globalt av varor från den här branschen”, förklarar Alfred Miller, Managing Director för DACHSER Food Logistics. ”Från vingården till hyllan – det är vårt löfte. Som helhetsleverantör erbjuder vi ett brett utbud av tjänster för branschen. Det inkluderar transportlösningar runt om i världen via vårt starka europeiska vägtransportnät, sjö- och flygtransport, omfattande och integrerade lagerlösningar, lager i Europa som är särskilt utformade för lagring av alkoholhaltiga produkter och ytterligare logistiktjänster. Det senare omfattar försäljningsdisplayer, hela spektrumet av förpackningar och tjänster för försäljningsställen plus fullständig hantering av punktskatter.”

Därför finns det i Nürnberg inte bara plocktjänster för återförsäljare, utan även gott om utrymme för slutförande av särskilda gåvotransporter. Då varornas värde kan uppgå till fyrsiffriga belopp per flaska måste alla som hanterar de här produkterna vara noggranna, ha ett stadigt grepp och vidta rimliga säkerhetsåtgärder. ”Noggrannhet i hanteringen av våra produkter i kombination med flexibilitet för de olika specialkampanjer vi genomför är viktiga krav som vår logistikpartner måste uppfylla. Vi känner att DACHSER tar väl hand om oss i det avseendet”, säger Piotr Majchrzak, CFO för Moët Hennessy Tyskland. Medarbetarna bär tyghandskar när de packar gåvor för speciella tillfällen. ”Lagerarbetarna kontrollerar att etiketten är korrekt placerad på flaskan och att förpackningen är oklanderlig”, säger Michael Scheid, General Manager för DACHSER Food Logistics i Nürnberg. Om inga fel hittas avslutas gåvoförpackningarna med ett skräddarsytt meddelande eller en gratulation och skickas ut via pakettjänst.

Skräddarsydda logistiklösningar efterfrågas inom vin- och spritindustrin.</span>
Skräddarsydda logistiklösningar efterfrågas inom vin- och spritindustrin.</span>

Från operabalen till oktoberfesten

Förutom individuella gåvoförpackningar levererar DACHSER alla typer av större försäljningsdisplayer som en mervärdestjänst. Företaget transporterade cirka 5 800 displayer plus ytterligare reklammaterial till butiker under 2019. Det kan handla om (som är fallet just nu) en Vespa-moped eller en riksha, som för närvarande används i olika Metro- och Edeka-butiker. Produkter från Moët Hennessy Tyskland förekommer också vid många högprofilerade evenemang, bland annat Semperopernball i Dresden, Gallery Weekend i Berlin och oktoberfesten i München.

Vid dessa tillfällen levererar DACHSER-lagret i Nürnberg glas, kylare, flaggor och displayer tillsammans med flaskorna. ”Vi köpte en industridiskmaskin för glasen”, säger Scheid, eftersom brickorna med använda glas returneras till Nürnberg efter evenemangen. Där diskas glasen, skadade glas sorteras ut och resterande glas går tillbaka till lagret – redo för nästa firande.

För festliga tillfällen erbjuder DACHSER ytterligare en skräddarsydd tjänst: på anläggningen i Hörsching i Österrike graveras flaskorna individuellt på lagret med en design som kunden väljer. En lasergravyrmaskin kan permanent gravera in namn eller gratulationer på flaskorna med dessa högkvalitativa drycker. Det tar bara några minuter. De skräddarsydda produkterna kan överlämnas till exempelvis gäster vid ett stort idrottsevenemang, som Hahnenkammrennen i Kitzbühel, en berömd skidtävling i Alperna.

Om en flaska champagne eller sprit går sönder när DACHSER utför någon av dessa skräddarsydda tjänster läggs flaskhalsen tillsammans med korken och dess grimma i ett slutet kärl och dokumenteras. Skälet är beskattningen av mousserande vin och sprit. Moët Hennessy har gett DACHSER i uppdrag att hantera även denna aspekt av verksamheten. Det fungerar på följande sätt: för kundens räkning hanterar DACHSER vad som kallas ett skatteupplag. Flaskorna transporteras från Frankrike – undantagna från punktskatter – och förs till Tyskland, där de lagras. Skatten ska inte betalas förrän flaskorna transporteras till konsument. ”Tulltjänstemän gör regelbundna kontroller av antalet flaskhalsar”, säger Käufer. När tullen har gett grönt ljus behöver Moët Hennessy inte betala punktskatt på de trasiga flaskorna.

Kontakt Maria Andersen Communications Coordinator Nordic