Nyheter

Så är det att vara Speditionstrainee

Olivia Jarl, Forwarding Assistant och tidigare Trainee på DACHSER.

Hur är det att vara Trainee på DACHSER? Hur lång tid tar utbildningen? Vilka kurser kommer jag att genomföra och får jag lön under min utbildning? Här hittar du frågor och svar om utbildningen till speditör inom DACHSER som fyra svenska talanger redan har slutfört.

Hur är det att vara Trainee på DACHSER?

Som Speditionstrainee får du en teoretisk grundutbildning via Roskilde Handelsskole (20 km från Köpenhamn) och praktiskt yrkeskunnande vid ett av våra platskontor i Sverige (Malmö, Göteborg, Jönköping & Stockholm). Du kommer under 11 veckor vara på plats i Roskilde och övrig tid är du garanterad jobb hos DACHSER. Du kommer få rotera mellan samtliga avdelningar (short distance, inbound, outbound, charter och customer service) för att lära dig allt som hör till speditionsyrket och dessutom få möjlighet att besöka någon av våra nordiska filialer. Vidare får du en svensk mentor som hjälper dig med frågor kring utbildningen och ett helt gäng med härliga kollegor.

Hur lång tid tar utbildningen?

Som Speditionstrainee kommer du att gå igenom tre månaders grundutbildning och två års huvudutbildning.

Vilka kurser kommer Traineen att genomföra?

Du kommer genomföra de teoretiska delarna av utbildningen på Roskilde Handelsskola. Utbildningens första del består av en grundutbildning som löper ungefär 3 månader. Under den tiden kommer du genomföra en veckas introduktion och 5 veckors onlinekurser:

Introduktion, Roskilde Handelsskole (1 vecka)
Onlinekurs (4 veckor) – kommunikation, databehandling, kvalitet och service

Avslutning och prov (1 vecka)

Du läser kurser i ett sträck under 3 månader. Resterande tid är du på din praktikplats hos DACHSER i Sverige.

Grundutbildningen avslutas med ett veckolångt projektarbete. Efter godkänt projektarbete går du  vidare till huvudutbildningen som varar i två år. Under huvudutbildningen läser du på Roskilde Handelsskole enligt följande upplägg:

Introduktion till spedition (1 vecka)
Generell spedition – väg, fly och sjö (1 vecka) 
Vägtransport (2 veckor)
Valfri specialkurs (5 veckor) – tex. multi-modala transporter, transporträtt, farligt gods och miljö, tull, speditionsekonomi
Prov (1 vecka)

Övrig tid lär du dig det praktiska i yrket på ett av våra platskontor.

Interview with: Petter Eriksson

Human Resources Manager Sweden
petter.eriksson@dachser.com

Får Trainees lön under traineetiden?

Under traineetiden får du lön från DACHSER vilket innebär att du får formell utbildning och lön under samma tid, du slipper alltså studielån. Alla resor och övernattningar står DACHSER för.

Vem ansvarar för utbildningen?

Det danska utbildningsministeriet sätter upp riktlinjer för hur utbildningen ska bedrivas, men upplägget och innehållet på utbildningen fastställs av ett samarbete mellan Roskilde Handelsskole, DACHSER och branschorganisationen Danske Speditører (motsvarar Transportindustriförbundet i Sverige). Detta, tillsammans med att majoriteten av utbildningen sker genom praktiskt lärande, gör att utbildningen i mycket stor utsträckning är kopplad till arbetsmarknaden och dess krav inom speditörsyrket.

Utbildningen siktar mot att du och DACHSER efter traineeutbildningen kan fortsätta samarbetet som speditör i en av DACHSERs svenska filialer – om du inte istället föredrar att pröva dina krafter i en av DACHSERs 400 filialer i resten av världen!

Vad förväntar sig DACHSER Sweden av framtida Trainees?

Om du vill bli Trainee hos DACHSER förväntar vi oss att du har tagit studenten från  högskoleförberedande gymnasieprogram, har goda språkkunskaper i svenska och engelska, att du är seriös och inställd på en utbildning, som kräver engagemang och lust till utveckling.

Läs mera om jobbet som speditör här.

Kontakt Maria Andersen Communications Coordinator Nordic