Så påverkar det kinesiska nyåret logistiken

Det kinesiska nyåret inleds i början av februari. Traditionellt är det en viktig händelse som påverkar den globala transportmarknaden till följd av den långa nationella ledigheten, som innebär att företag stänger, fabriker stoppar verksamheter och transportföretag minskar kapaciteten för att möta den lägre efterfrågan. Då marknadsförhållandena i år är mer utmanande än någonsin förväntas effekten av det kinesiska nyåret bli större än vanligt.

Få all information du behöver om det kinesiska nyåret, vad det innebär för dig och – viktigast av allt – hur du kan förbereda dig för att minimera påverkan på din leveranskedja.

När infaller det kinesiska nyåret?
Följande datum är DACHSERs platskontor i Kina stängda till följd av helgledigheten i samband med det kinesiska nyåret:

 • Kina: 31 januari – 6 februari
 • Hongkong: 1 februari – 3 februari
 • Taiwan: 31 januari – 4 februari

Vad händer under det kinesiska nyåret?

 • Den kinesiska högtiden börjar den 31 januari och avslutas den 6 februari. Det innebär att de flesta företag i Kina, inklusive DACHSERs platskontor i Kina, håller stängt och öppnar först den 7 februari.
 • De flesta företag i Kina, inklusive statliga myndigheter, är stängda under de officiella helgdagarna som anges ovan, medan vissa tillverkningsanläggningar kan vara stängda under en längre period eller öppna igen med låg bemanning. Man återgår till normala produktionsnivåer efter fyra till sex veckor. 
 • Alla tullkontor i hela Kina är stängda enbart under de nationella helgdagar som anges ovan. Östgående transporter, som anländer till Kina under den nationella ledigheten, kan inte förtullas eller inspekteras.

Hur påverkar det kinesiska nyåret logistiken?

När fabrikerna stoppar verksamheten under det kinesiska nyåret lägger transportköparna större order för att fylla på sina lager. Därför märks effekten av det kinesiska nyåret under perioden före ledigheten, när fabrikerna arbetar med full kapacitet för att slutföra alla beställningar innan de stänger.

Den högre produktiviteten sätter extra press på transport- och logistikbranschen. För närvarande innebär den överbelastade leveranskedjan en utmaning för nästan alla branscher och rusningen inför nyåret kommer att intensifiera pressen på logistikmarknaden ytterligare. 

Dessutom hålls vinter-OS 2022 mellan den 4 och 20 februari i Kinas huvudstad Peking. Ännu har inget officiellt tillkännagivande om restriktioner gällande transport publicerats, men säkerhetsinspektionerna förväntas skärpas och restriktioner för farligt gods att införas, några dagar före och under evenemanget. Vilka effekter det får är dock ännu oklart.

Sist, men inte minst, kan plötsliga utbrott av corona orsaka ytterligare störningar som avstängda vägar, inställda flyg och personalbrist när operatörer eller förare sitter i karantän. 

Därför är det viktigt att ta fram en långsiktig strategisk plan tillsammans med din logistikpartner för att minimera störningar i din leveranskedja, inte bara under det kinesiska nyåret, utan under hela 2022 och in i framtiden.


Så kan du förbereda dig 

 • Skapa en långsiktig planering och dela din orderprognos med oss så tidigt som möjligt, så att vi kan planera våra resurser tidigt och säkra din efterfrågan 
 • Bygg upp ett större lager: fabrikerna återgår vanligtvis till sina normala produktionsnivåer fyra till sex veckor efter det kinesiska nyåret
 • Ta hänsyn till längre transittider i din planering: den globala transportmarknaden är mer överbelastad än någonsin redan före nyåret och därför är det viktigt att ta fram en strategisk planering för leveranskedjan tillsammans med din betrodda logistikpartner
 • Planera avgångar från terminaler i Kina några dagar innan nyårsledigheten börjar, dvs. 28 januari 2022, och se till att ditt produktionsschema överensstämmer med gate-in-avgångstiderna
 • Deklarera dina transporter så snart de obligatoriska uppgifterna är tillgängliga, och se till att du har tillräckligt med tid för att få det slutliga tullbeskedet före den beräknade avgångstiden (ETD)
 • Kontakta din DACHSER-representant. Våra erfarna logistikexperter hjälper dig att hitta de bästa lösningarna som är skräddarsydda för dina behov.

Vi hoppas att ovanstående information kan underlätta din logistikplanering inför det kinesiska nyåret. Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss.
 

Kontakt Elin Bergström Communications Coordinator Nordic