Skyttel löser Nilfisks nordiska transportbehov

Skyttelkonceptet startade i november 2020, och sedan dess har DACHSER skött upphämtningen och distributionen av Nilfisks produkter till Sverige, Norge, Finland och Danmark. En DACHSER-trailer som står vid Nilfisks satellitlager i Trollhättan byts ut fler gånger om dagen vid behov.

Skyttel löser Nilfisks nordiska transportbehov

Nilfisk och DACHSER har arbetat tillsammans i många år. Under 2020 utökade företagen samarbetet när DACHSER blev distributionspartner för Nilfisks två nya lager: i Trollhättan via DACHSER Swedens filial i Göteborg och i Gent via DACHSER Belgium.

Lagret i Trollhättan ska betjäna de nordiska länderna med ett urval av produkter som har den högsta omsättningshastigheten. Det innebär att den stora majoriteten av Nilfisks distribution till de skandinaviska länderna kommer från Nilfisks sattelitlager utanför Göteborg.

Därifrån kommer Nilfisks produkter att transporteras till företag i Norden. Konceptet innebär att skapa en skytteltrafik mellan Trollhättan och Göteborgskontoret. Som en del av upplägget erbjuder DACHSER dessutom ”kaoslastning” vilket innebär att Nilfisk från sitt logistiklager i Trollhättan kan lasta en hel DACHSER-trailer åt gången med varor till den nordiska marknaden i takt med att beställningarna slutförs och förpackas. Sedan körs godset till DACHSERs terminal i Göteborg. Detta sker på fasta tidpunkter varje dag, varifrån DACHSER Sweden levererar Nilfisks produkter till B2B-kunder i Norden.

”Jag är otroligt stolt att DACHSER fått ansvaret att transportera Nilfisks gods över hela Norden,” säger Carl-Johan Westas, Branch Manager hos DACHSER Sweden i Göteborg. Han är imponerad av hur effektivt båda sidor har arbetat när de skulle implementera lösningen och integrera EDI.

”Jag tror att för Nilfisk så spelar många av DACHSERs unika fördelar en avgörande roll: Vår närhet till kund där alla funktioner från försäljning till operativ ledning finns på varje platskontor, vår proaktiva kontroll av varje enskild försändelse där vår lokala kundtjänst får besked om en sändning inte förväntas hålla överenskommen ledtid. Men även på det viset som vi beräknar volymen av gods, endast 150 kg per kubikmeter i och med att alla våra lastbärare har dubbla lastplan. Implementeringsfasen ihop med Nilfisk var otrolig – de var enormt professionella och på endast två månader så satte vi upp allt från EDI till Linehaul Åkerier.”

Linehauls och nära samarbete

I nära samarbete med en lokal partner ansvarar DACHSER för att plocka upp, lossa och lasta på filialen i Göteborg samt distribuera Nilfisks produkter. Det är pallgods på helpallar och halvpallar, vilket innebär att dessa produkter passar perfekt för DACHSERs konsolideringskoncept. Detta genljuder med DACHSERs europeiska linehaul-koncept, som innebär dagliga fasta linjeavgångar från de skandinaviska länderna till destinationer i hela Europa.

”Vi arbetar med en lokal åkare som driver skyttelservicen mellan Trollhättan och Göteborg med DACHSER-trailers,” förklarar Søren Sivebæk, Operations Manager på DACHSER Swedens filial i Göteborg. ”Varorna distribueras vid vår terminal i linehauls till övriga Sverige, Finland och Danmark, medan en trailer för Norge lastas direkt – ett koncept som verkligen passar kundens behov,” avslutar han.

DACHSER över hela världen
Kontakta oss
Kontakt Maria Andersen Communications Consultant Nordic