Ett strömmande flöde

En stabil och integrerad förbindelse: GF Piping Systems och DACHSER har under flera år byggt upp en nära affärsrelation. DACHSERs lager i Jönköping förbinder en av världens ledande tillverkare av säkra och pålitliga rörsystem med den skandinaviska marknaden, ett samarbete täckande norra Europa som nyligen firade tioårsjubileum.

GF Piping Systems är världsledande inom flödeslösningar. Bildkälla: GF Piping Systems
GF Piping Systems är världsledande inom flödeslösningar. Bildkälla: GF Piping Systems

Vrid bara på kranen och vattnet börjar rinna – vatten att dricka, till matlagning och tvätt eller till att borsta tänderna. Vi tar ofta denna enkla, vardagliga process för given, men faktum är att det är en teknisk utmaning. Vattnet från kranen förväntas trots allt distribueras på ett rent, säkert och pålitligt sätt och med högt tryck. Detta kräver komplex teknik som verkar i det tysta, dolt i bakgrunden. Rörledningar, rördelar, pumpar, sensorer och mätteknik för kvalitetssäkring är det som gör det hela möjligt. Det är just denna komplexa teknik som GF Piping Systems i Schaffhausen, Schweiz, specialiserar sig på. 
    
GF Piping Systems, en division av Georg Fischer AG, är den främsta leverantören av flödeslösningar för säker och hållbar distribution av vatten, kemikalier och gaser. GF Piping Systems har 7 686 anställda världen över och en årlig omsättning på 1 971 miljoner CHF (2021). Företaget erbjuder över 60 000 produkter och kompletta systemlösningar, bland annat beslag, ventiler, rör, automation, tillverkning och anslutningsteknik.

För GF Piping Systems var det rent geografiskt ett logiskt val att samarbeta med DACHSER. Logistikföretagets filial i Steißlingen, Tyskland, ligger endast 30 kilometer från GF:s huvudkontor i Schaffhausen, som också är den plats där all logistik för GF Piping Systems sammanstrålar.

En integrerad relation

”För GF Piping Systems började vårt samarbete med transporter av styckegods och dellaster till Italien respektive Österrike,” minns Zlatko Boskovic, General Manager för DACHSERs filial i Steißlingen. ”Steg för steg och land för land kunde vi utöka vårt samarbete, och då även inkludera Contract Logistics, vår lagerhållning. Nyckeln i detta var att kombinera leveranser från lagret med leveranser från GF Piping Systems produktionsanläggningar i Schweiz under samma dag.”

"Steg för steg och land för land kunde vi utöka vårt samarbete, och då även inkludera Contract Logistics, vår lagerhållning," säger Zlatko Boskovic. 

”Med tiden byggdes ett förtroendefullt, ömsesidigt och uppskattat samarbete upp, som har utvidgats till att beröra flera av DACHSERs anläggningar och anställda,” förklarar Jonas Bettray, som i egenskap av Account Manager European Logistics på DACHSER ansvarar för att ta hand om kunden på företagsnivå. ”Vi är alla medvetna om den extremt höga standard av kvalitet och prestanda som GF Piping Systems tillämpar – och dem i sin tur uppskattar det som DACHSER tillför.” Något som bygger en solid grund för en bra och stabil företagsrelation.
   


Medlemmar i teamet: Fredrik Rånge, Warehouse Manager på DACHSERs filial i Jönköping (till vänster) och Thomas Hammarback, DC Manager på GF Piping Systems.
Medlemmar i teamet: Fredrik Rånge, Warehouse Manager på DACHSERs filial i Jönköping (till vänster) och Thomas Hammarback, DC Manager på GF Piping Systems.

"Varje dag när jag går till jobbet har jag ett leende på läpparna"

För cirka tio år sedan utvecklades samarbetet till att de schweiziska rörexperterna valde att upprätta ett distributionscenter i Jönköping tillsammans med DACHSER. ”Vårt mål var att snabbt och direkt kunna leverera till de nordiska länderna – inte bara Danmark, Sverige, Norge och Finland, utan även mer ’exotiska’ platser som Färöarna, Island och Grönland,” förklarar Andreas Jasko, Head of Global Supply Chain på GF Piping Systems i Schaffhausen. ”För att detta skulle vara möjligt behövde vi professionella lösningar inom lagerhållning, plockning, paketering och transport.”
    
Fredrik Rånge, Warehouse Manager på DACHSERs filial i Jönköping, var rätt man för jobbet. Fredrik är en veteran på DACHSER och logistikexpert ut i fingerspetsarna. Han har växt upp med föräldrar med eget transportföretag och han själv har nu under tre decennier hållit på med allt från transport och distribution till lagerhållning. ”Min entusiasms slocknar inte, jag brinner bara mer för mitt arbete för varje år som går,” säger han med ett leende. ”Varje dag när jag går till jobbet har jag ett leende på läpparna. Detta till stor del för att jag vet att jag inte kommer sitta vid ett skrivbord hela dagen. Jag trivs med att arbeta med personalen på lagret.”

Nära samarbete

Fredrik är inte den ende på filialen i Jönköping som brinner för sitt arbete och att tillgodose kundernas behov. ”Vi har alltid kallat vårt lager för ’Solsidan’, eftersom folk trivs så bra här. Och det är något som vi är stolta över,” säger Fredrik. Det förklarar varför kärnteamet på detta lager, som rymmer upp till 5 000 hyllplatser, 3 000 pallar och mer än 500 rör för GF Piping Systems, i stort sett inte har förändrats sedan anläggningen invigdes 2011. ”Eftersom vi har så låg personalomsättning är våra processer väloljade och vi drar nytta av personalens ömsesidiga förståelse och värdefulla erfarenhet,” säger Fredrik. ”Vi känner och uppskattar varandra,” förklarar Fredrik och refererar både till samarbetet med GF Piping Systems, med dess produkter och marknader, samt anställda på båda sidor.
    
Att Fredrik inte behöver gå särskilt långt för att nå kunden är ytterligare ett exempel på hur nära samarbetet mellan GF Piping Systems och DACHSER har blivit. Thomas Hammarback, DC Manager på GF Piping Systems, har sitt kontor bara en dörr bort i samma byggnad. Fredrik förklarar det exceptionellt nära samarbetet mellan kunden och logistikföretaget med följande ord: ”Vi samarbetar dagligen för att alltid leverera högsta servicenivå”. Något Andreas Jasko ser som ännu ett tecken på ett mycket nära och ömsesidigt uppskattat samarbete beskriver han med orden: ”Fredrik Rånge är allt som karakteriserar den perfekta lagerchefen. Han kan sätta sig in i vår situation som om han själv vore anställd på GF Piping Systems, vilket bidrar till att DACHSER kan uppnå optimal service. För oss och vårt etablering i norra Europa är han en viktig del i den gemensamma framgångshistorian.”
    
Idag levererar DACHSER från lagret i Jönköping till hela GF Piping Systems skandinaviska marknad. ”Vi har de flesta av GF Piping Systems artiklar i lager – i stort sett allt som behövs för att bygga och underhålla vatten-, gas- och vätskerör,” förklarar Fredrik. Produktportföljen med cirka 10 000 artiklar varierar i vikt från tio gram till tunga laster på upp till fem ton.
    
För att hantera dessa produkter har DACHSER byggt en stabil leveranskedja från GF Piping Systems fabriker runt om i Europa till Sverige. För det mesta går dock leveranserna direkt från Schaffhausen till Sverige via DACHSERs filial i Steißlingen. Detta innebär mellan sex till tio fullastade lastbilar i veckan som rullar norr ut. 

Sätter riktmärket för kvalitet. Bildkälla: GF Piping Systems
Sätter riktmärket för kvalitet. Bildkälla: GF Piping Systems

Pålitliga under press

På byggarbetsplatser är tidspress vanligt och vid underhållsarbete eller reparation av läckor krävs vanligtvis snabb leverans av material. ”Rörsystem och de många produkter som ingår, sätter alltid stor press på leveranskedjan. Till exempel vid en läcka, behöver montören få tillgång till rätt verktyg och reservdelar snarast möjligt – ibland räknas varje minut,” förklarar Fredrik. 
    
Det är därför som de flesta leveranser från DACHSERs lager i Jönköping består av artiklar som plockas och packas. ”Skandinavien är mer glesbebott än Centraleuropa. För oss innebär detta mindre partier, speciellt med flexibilitet i distributionen,” säger Fredrik. ”Alla på DACHSER förstår att leverans av denna typ av kontraktlogistik är beroende av att vi upprätthåller våra höga krav på punktlighet och maximal tillförlitlighet. På så sätt kan kunden dra största möjliga nytta av DACHSERs effektiva och välbalanserade nätverket.”   

DACHSER över hela världen
Kontakta oss
Kontakt Elin Bergström Communications Consultant Nordic