Så påverkar det kinesiska nyåret logistiken

I år infaller det kinesiska nyåret, där Kina firar början på ett nytt år (kaninens år), den 22 januari.

Under denna högtid, som börjar den 21 januari och slutar den 27 januari, är det många som reser till sina hemstäder för att tillbringa några dagar med sina familjer. De flesta företag och fabriker håller stängt och är åter i produktion den 28 januari 2023.

De flesta företag i Kina, inklusive statliga myndigheter, är stängda under de officiella helgdagarna som anges ovan, medan vissa tillverkningsanläggningar kan vara stängda under en längre period eller öppna igen med låg bemanning. Man återgår till normala produktionsnivåer efter fyra till sex veckor. 

Alla tullkontor i hela Kina är stängda under de nationella helgdagarna. Östgående transporter, som anländer till Kina under den nationella ledigheten, kan inte förtullas eller inspekteras.

 

Hur påverkar det kinesiska nyåret logistiken?

Inför att fabrikerna stoppar verksamheten under det kinesiska nyåret lägger transportköparna större order för att fylla på sina lager. Därför märks effekten av det kinesiska nyåret under perioden före ledigheten, när fabrikerna arbetar med full kapacitet för att slutföra alla beställningar innan de stänger.

Plötsliga utbrott av corona kan även de orsaka ytterligare störningar så som avstängda vägar, inställda flyg och personalbrist när operatörer eller förare sitter i karantän. 

Därför är det viktigt att ta fram en långsiktig strategisk plan tillsammans med din logistikpartner för att minimera störningar i din leveranskedja, inte bara under det kinesiska nyåret, utan under hela 2023 och in i framtiden.

Så kan du förbereda dig 

  • Skapa en långsiktig planering och dela din orderprognos med oss så tidigt som möjligt, så att vi kan planera våra resurser tidigt och säkra din efterfrågan. 
  • Bygg upp ett större lager: fabrikerna återgår vanligtvis till sina normala produktionsnivåer fyra till sex veckor efter det kinesiska nyåret.
  • Ta hänsyn till längre transittider i din planering.
  • Planera avgångar från terminaler i Kina några dagar innan nyårsledigheten börjar och se till att ditt produktionsschema överensstämmer med gate-in-avgångstiderna.
  • Deklarera dina transporter så snart de obligatoriska uppgifterna är tillgängliga, och se till att du har tillräckligt med tid för att få det slutliga tullbeskedet före den beräknade avgångstiden (ETD).
  • Kontakta din representant på DACHSER. Våra erfarna logistikexperter hjälper dig att hitta de bästa lösningarna som är skräddarsydda för dina behov.

Vi hoppas att ovanstående information kan underlätta din logistikplanering inför det kinesiska nyåret. Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss.

DACHSER över hela världen
Kontakta oss
Kontakt Elin Bergström Communications Consultant Nordic