Tillbaka

Styrka likt en oxe på lagret

Trots framsteg inom automatisering måste många jobb fortfarande utföras manuellt – särskilt på lagret. Lossning eller ompackning av varor för hand är vanligt. DACHSER drar nu nytta av innovativ teknik för att skydda medarbetarnas hälsa. 

Stödet utgörs av toppmodern robotteknik som känns igen från science fiction. Bild: Matthias Sienz.
Stödet utgörs av toppmodern robotteknik som känns igen från science fiction. Bild: Matthias Sienz.

På Patric Dandls höft vilar den kraftfulla kolfiberramen, kopplat till den finns en liten skärm. Han klickar på den ett par gånger: ”Idag verkar det som om jag redan har packat om två elefanter”, säger den 31-årige skiftledaren som arbetar på DACHSERs lager i Langenau i södra Tyskland. När belastningen är som störst kan han lyfta upp till 8 000 kilo under ett enda skift.

Trots flertaliga djurreferenser så är Patric inte en djurskötare som flyttar stora tjockhudade djur i deras hägn. Han arbetar på lagret, där han flyttar tunga laster med hjälp av en ny typ av exoskelett. Varje dag lyfter medarbetarna som plockar varor på lagret tillsammans upp till 60 ton mellan olika pallar – ett jobb som efter ett tag tar ut sin rätt, inte minst på ryggen.

”Mina kollegor som lyfter har inga problem med det”, säger Michael Trunk, Contract Logistics Manager Food Logistics på DACHSERs logistikcenter i Ulm, och tillägger snabbt: ”Åtminstone inte de som är lite yngre”. Men de fysiska besvären kan öka med åldern. För att ge avlastning i arbetet har DACHSER under lång tid undersökt hur företaget kan stötta de medarbetare som utför de manuella – och ofta fysiskt krävande – lageruppgifterna.

Stödet utgörs av toppmodern robotteknik som känns igen från science fiction, men som främst används inom hälso- och sjukvårdssektorn. Dessa externa stödkonstruktioner har länge varit populära inom just detta området. De hjälper till exempel vårdpersonal att lyfta och flytta patienter och stöttar kirurger som står timmar i sträck i en operationssal. I framtiden ses också möjligheten att hjälpa personer som lider av fysiska funktionsnedsättningar eller muskelsvaghet att återfå sin rörlighet. Och nu har tekniken även tagit steget in i transport- och logistikindustrin.  

Bärbara robotar

Efter flera framgångsrika tester använder DACHSER nu aktiva, AI-stödda exoskelett på några utvalda filialer, bland annat i Langenau. Dessa bärbara robotar, tillverkade av German Bionic, tar man på sig som en ryggsäck och den hålls på plats av remmar runt bröstet och låren.

Redan 2019 lanserade DACHSER sina första pilotprojekt med exoskelett, då från andra tillverkare. Utrustade med mekaniska upphängningssystem överförde de inaktiva enheterna de krafter som var i rörelse. I kontrast, använder de aktiva Cray X-exoskeletten istället batteridrivna motorer som hjälper bäraren att lyfta och bära tunga föremål.

Dessa bärbara robotar förvandlar inte direkt DACHSERs medarbetare till superhjältar som sedan hur enkelt som helst kan lyfta alla föremål oavsett hur tunga de är. Istället förstärker tekniken Patrics rörelser och han låter till och med som en robot när han rör sig, men det beror på minimotorerna som avger det karakteristiska mjuka brummandet när han tar sig fram bland höglagrets hyllor. Om han böjer sig för att lyfta upp en säck från en pall ser exoskelettet till att han inte böjer ryggen för mycket. Enheten registrerar sedan när han börjar räta upp sig och hjälper honom i den rörelsen.

”Exoskelett hjälper till att förhindra både ohälsosam belastning och arbetsplatsolyckor. Det är ett hållbart sätt att arbeta.”

Användaren kan själv bestämma hur mycket ergonomiskt stöd exoskelettet ska ge. ”När enheten är inställd på 100 procent rätar den upp mig helt så snart den märker att jag gör en sådan rörelse”, säger Patric. Men han tycker att det är att gå för långt. Även om exoskelettet ger stöd känner Patric att han kontrollerar det och inte tvärtom.

När man bär enheten betyder det inte att operatörens muskler blir sysslolösa. Men det bidrar till att det blir lika enkelt att lyfta ett föremål på 30 kilo som att lyfta ett föremål på 5 kilo, vilket i sin tur avlastar ryggraden, axlarna och ryggmusklerna.

Även om exoskelettet ger stöd känner Patric att han kontrollerar det och inte tvärtom. Bild: Matthias Sienz.
Även om exoskelettet ger stöd känner Patric att han kontrollerar det och inte tvärtom. Bild: Matthias Sienz.

En häftig teknikupplevelse

För Michael är det viktigt att förebygga skador på arbetsplatsen. En aspekt berör att det blivit allt svårare att få unga människor intresserade av att arbeta på lager vilket i sin tur leder till att snittåldern på personalen blir högre. ”DACHSER använder den här tekniken eftersom vi vill förhindra att människor blir överbelastade och förebygga arbetsplatsolyckor. Att bära ett exoskelett innebär att medarbetarna blir mindre benägna att ha en potentiellt skadlig hållning när de lyfter tunga föremål”, säger han. Dessutom har den nya teknologin en viss coolhetsfaktor. ”Det är ett bra sätt att få kontakt med ungdomar på karriär- och utbildningsmässor och visa dem att när man arbetar hos oss kan man också få prova den senaste tekniken”, tillägger han.

Patric bekräftar de praktiska fördelarna: ”Exoskelett betyder inte nödvändigtvis att man arbetar snabbare”, säger han, ”men de ger en grad av avlastning som man verkligen märker av när dagen är slut.” Matthias Nitz, Deputy Warehouse Manager i Langenau, märker att sådana erfarenheter ökar acceptansen för exoskelettet. För sin del hade Patric inga problem att ta till sig den nya tekniken. ”Man vänjer sig vid att bära ett exoskelett väldigt snabbt”, säger han. Enhetens åtsittande ryggsäck innebär att han måste byta sin svettiga t-shirt lite oftare, ett smärre problem i kontrast till nyttan. Däremot behöver enhetens lilla batteripaket inte bytas ut under ett helt skift.

Patric noterar dock en nackdel, det tar lite tid att vänja sig vid att arbeta med exoskelettet. ”Enheten gör att man tar mer plats. I början tenderar man att gå in i saker oftare” förklarar han. För att förbereda lagermedarbetarna att arbeta med exoskelettet i flera timmar åt gången får de idag ingående utbildning för att vänja sig vid detta motoriserade stöd. Representanter från German Bionic besöker också ofta lagret, ger praktiska tips och samlar in data för fortsatt utveckling.

DACHSERs filial i Langenau använder för närvarande två exoskelett på sitt lager för plockning och ompackning av pallar. Michael säger att det också finns planer på att använda enheterna vid lossning av containrar. Varje enhet används av flera medarbetare och varje person kan spara och hämta sina individuella inställningar genom att ange sin PIN-kod. I slutet av varje skift kan operatörerna se hur många extra kilo de kunde ha burit. ”Det brukar bli ganska många elefanter”, skämtar Patric.         

DACHSER över hela världen
Kontakta oss
Kontakt Elin Bergström Communications Consultant Nordic