6 frågor om att vara Speditionstrainee

Ansöka till Speditionstrainee hos DACHSER är nu öppen.

Hur är det att vara Speditionstrainee på DACHSER? Hur lång tid tar utbildningen? Vilka kurser kommer jag att genomföra och får jag lön under min utbildning? Petter Eriksson, HR Manager Sweden, svarar här på frågor om utbildningen till speditör inom DACHSER.

Först och främst vad betyder speditör och vad arbetar de med?

En speditör organiserar transporter av olika gods. Som speditör är du alltså en del av den långa logistikkedjan som tar en vara från punkt A till punkt B. Dina arbetsuppgifter kan beröra att utforma offerter, skapa en ruttplanering för att frakta godset den effektivaste vägen eller hjälpa kunder med tullfrågor. 

Som speditör har du ofta många bollar i luften och dina arbetsuppgifter kan variera beroende på vilket område du arbetar inom. 

Vad innebär det att vara Speditionstrainee på DACHSER?

Att vara en Speditionstrainee innebär att du växlar mellan att plugga och jobba, en så kallad lärlingsutbildning. Under utbildningen introduceras du till i stort sett hela företaget och dess olika avdelningar. 

Grundutbildningen sker under totalt 11 veckor på Roskilde Handelsskole, strax utanför Köpenhamn. Resterande tid spenderar du på det svenska platskontoret. 

Du får rotera mellan samtliga avdelningar (short distance, inbound, outbound, charter och customer service) för att lära dig allt som hör till speditionsyrket och du får dessutom möjlighet att besöka någon av våra nordiska filialer. Vidare får du en svensk mentor som hjälper dig med frågor kring utbildningen och ett helt gäng med härliga kollegor.

Hur lång är utbildningen?

Som Speditionstrainee kommer du att gå igenom tre månaders grundutbildning och två års huvudutbildning.

Utbildningens första del börjar i september och består av en grundutbildning som löper ungefär tre månader. Under den tiden kommer du genomföra en veckas introduktion på Roskilde Handelsskole och fem veckors onlinekurser. 

Grundutbildningen avslutas med ett veckolångt projektarbete. Efter godkänt projektarbete går du  vidare till huvudutbildningen som varar i två år. Under huvudutbildningen varierar du mellan praktiskt utföra arbetet på en av våra filialer i Sverige och att plugga på Roskilde Handelsskole. 

Interview with: Petter Eriksson

Human Resources Manager Sweden
petter.eriksson@dachser.com

Får jag lön under traineetiden?

Ja, du får lön från DACHSER vilket innebär att du får formell utbildning och lön under samma tid, du slipper alltså ta studielån. Lönen under första året ligger på ungefär SEK 20.000 (DKK 14.495) i månaden + 6% fritvalgskonto, ungefär SEK 1200 (DKK 870). Lönen under andra året ligger på ungefär SEK 22.000 (DKK 15.700) i månaden + 6% fritvalgskonto, ungefär SEK 1300 (DKK 940).

Det tillkommer även socialförsäkring och dansk pension på 8% betalt av DACHSER (traineen betalar själv 4% i pension) samt betald semester (25 + 5 dagar). Dessutom står DACHSER för alla resor och övernattningar.

Vem ansvarar för utbildningen?

Det danska utbildningsministeriet sätter upp riktlinjer för hur utbildningen ska bedrivas, men upplägget och innehållet på utbildningen fastställs av ett samarbete mellan Roskilde Handelsskole, DACHSER och branschorganisationen Danske Speditører (motsvarar Transportindustriförbundet i Sverige). Detta, tillsammans med att majoriteten av utbildningen sker genom praktiskt lärande, gör att utbildningen i mycket stor utsträckning är kopplad till arbetsmarknaden och dess krav inom speditörsyrket.

Vårt mål är att du under utbildningen ska växa både på ett personligt och professionellt plan och att du trivs så pass bra hos oss att du efter avslutad utbildning vill fortsätta din resa inom företaget eller om du föredrar att pröva dina krafter i en av DACHSERs 400  andra filialer runt om i världen! 
 

Finns det några krav för att söka till Speditionstrainee?

Om du vill bli Speditionstrainee hos DACHSER behöver du ha tagit studenten från ett högskoleförberedande gymnasieprogram. Det är även viktigt att du har goda språkkunskaper i svenska och engelska samt att du är seriös och inställd på en utbildning som kräver engagemang och lust till utveckling.
Enligt det danska utbildningsystemet får du inte vara över 25 år vid kursstart. 

Just nu söker vi en Speditionstrainee till vårt platskontor i Malmö, klicka dig vidare till ansökan här eller kontakta julia.andersson@dachser.com för mer information. 

DACHSER över hela världen
Kontakta oss
Kontakt Elin Bergström Communications Consultant Nordic