Från Trainee till Team Leader

Just nu söker DACHSER Sweden nya Trainees till den unika svensk-danska speditörsutbildningen som kombinerar arbete på ett av de fem platskontoren i Sverige med teoretiska kurser via Roskilde Handelsskole utanför Köpenhamn. Fyra unga människor har redan gått utbildningen och de blir nu mentorer för den nya generationen av Speditionstrainees.

Nelly Karlsson, Team Leader för kundtjänstteamet på DACHSER Swedens platskontor i Stockholm.

Nelly Karlsson är Team Leader för kundtjänstteamet på DACHSER Swedens platskontor i Stockholm. Hon har arbetat på företaget sedan december 2012 och började som Trainee 2013. Hon är också en av de första svenska Trainees som har gått den svensk-danska utbildningen till speditör på DACHSER.

”Jag avslutade utbildningen på kundservice,” berättar Nelly Karlsson. ”Nu har jag varit Team Leader i ungefär tre år, och det som jag tycker är mest intressant är att få utveckla det vi gör – både processerna och hur vi kommunicerar med kunderna. Jag letar alltid efter förbättringsmöjligheter.”

De är fyra personer i Customer Service-teamet, inklusive Team Leader Nelly Karlsson. De har alla olika fasta uppgifter, men som ledare måste du vara flexibel och redo att hjälpa till när det behövs.

”Jag hade aldrig trott att jag skulle bli Team Leader, men man får utveckla sig själv super mycket. Man har inte bara fokus på sin egen prestation – man ska även kunna driva flera andra kollegor. Jag har alltid haft en stor scenskräck, men jag har trots det velat prestera och lära mig, och då måste man kliva ur sin comfort zone.”

Nelly Karlssons resa inom DACHSER Sweden har bjudit på mycket ansvar. Förutom utbildningen till speditör har hon också gått en kurs via DACHSER Academy, som gör att hon kan undervisa kollegor i DACHSERs system. Det innebär att hon som superanvändare och certifierad instruktör har rest till Köpenhamn för att genomföra kurser i DACHSERs transporthanteringssystem Domino.

”Jag tog utbildningen till Domino for Beginners-trainer för ungefär två år sedan. Det är superutmanande och jätteroligt att planera och genomföra kurserna,” berättar Nelly som också ser fram emot att bli mentor för de nya svenska Trainees som börjar i september.

Goda råd till nya Trainees

Som blivande mentor har Nelly några råd till nya Trainees som kommer at gå igenom samma utbildning som hon själv avslutade för nästan sju år sedan. Det handlar bland annat om vikten av att kunna se sitt framtida arbetsliv på DACHSER efter att utbildningsperioden är klar.

”Jag skulle vilja säga till dem som ska börja, att man ska försöka visualisera det arbetet som man kommer att göra i framtiden, det hjälper när man ska sortera bland all information som man får till sig och hitta det som är applicerbart i vardagen. Det är inte bara en utbildning. När du har tagit examen väntar ett arbetsliv där du ska kunna använda det du har lärt dig, så du måste se längre än till bara utbildningsperioden. Det du får är så mycket mer än bara ett diplom, du får möjlighet att lära dig från kompetenta människor som har arbetat i branschen i många år - och du får möjlighet att arbeta på DACHSER.”

DACHSER över hela världen
Kontakta oss