Från lastbilschaufför till transportledare

Just nu söker DACHSER Sweden nya Trainees till den unika svensk-danska speditörsutbildningen som kombinerar arbete på ett av de fem platskontoren i Sverige med teoretiska kurser via Roskilde Handelsskole utanför Köpenhamn. Fyra unga svenskar har redan gått utbildningen och de blir nu mentorer för den nya generationen av Speditionstrainees.

Daniel Åkesson, Team Leader Short Distance.

Daniel Åkesson är Team Leader Short Distance på DACHSER Swedens platskontor i Stockholm. Han har arbetat på företaget sedan augusti 2015 när han började som Trainee. Innan dess var han lastbilschaufför i fem år och hade aldrig en tanke på att bli transportledare eller speditör – förrän han stötte på en viss jobbannons.

”Jag var lastbilschaufför för Coca Cola och körde läsk, vilket var ett extremt tungt jobb. Jag var trött på att köra och rädd att fastna, så när jag såg platsannonsen sökte jag jobbet och gick till samtal,” berättar Daniel. ”Det som lockade mig var att studierna var delvisa, för jag var inte direkt sugen på att plugga – här lär man sig det mesta på jobbet.”

Ny roll – stort ansvar

Hösten 2020 utsågs Daniel till Team Leader, vilket innebär att han nu ansvarar för distributionen på alla 25 Short Distance-lastbilar som lämnar terminalen i Stockholm. Samtidigt är han och teamet på fyra personer alltid redo att hjälpa lastbilschaufförer med olika utmaningar, till exempel mottagare som har stängt eller förväntar sig en annan leveranstid, eller om det är fel i en adress. Och här är Daniels erfarenhet av att vara lastbilschaufför en fördel: han vet hur lastbilschaufförer arbetar och vilka utmaningar de ofta står inför. Men teamets viktigaste uppgift är att se till att godset lämnar transitterminalen på rätt lastbilar – och Daniels roll är att behålla lugnet och hålla en överblick.

”Jag hade aldrig trott att jag skulle sitta på kontor, men nu skulle jag inte kunna gå tillbaka,” säger Daniel. ”Det roliga för mig, nu när jag är Team Leader, är att jag får mer insyn i själva företaget. Vi är ett ganska nytt team, så vi försöker också lyfta fram vikten av att man ska lära sig något nytt varje vecka. Vi måste också samarbeta mycket nära eftersom vårt kontor är så litet – man kan inte köra en one-man show.”

Som Team Leader uppskattar Daniel sin roll som kontaktpunkt för interna och externa, svenska och internationella kontakter i sin vardag.

”Det är intressant att dagligen ha kontakt till väldigt många olika kollegor och kunder i olika städer. Ofta har man mycket kontakt med samma kontaktperson så man verkligen lär känna varandra,” säger Daniel. ”I vanligt fall finns det också stora möjligheter att resa lite, till exempel till ett av våra platskontor i Skandinavien eller till huvudkontoret i södra Tyskland,” fortsätter Daniel som just nu även håller på med en utbildning för att bli säkerhetsrådgivare, vilket också innebär ett nytt ansvar inom DACHSER. I detta sammanhang har logistikföretaget stort fokus på utveckling av medarbetarna. I nära samarbete med sin chef kommer man överens om sin personliga kompetensutveckling.

Daniel har också några goda råd till framtida Trainees. För honom är det viktigaste att man som Trainee anstränger sig för att skaffa sig ny kunskap på arbetsplatsen.

”Jag är inte en sådan ledare som håller dig i handen hela tiden – du behöver vara uppsökande och fråga om nya arbetsuppgifter. Man ska inte vara blyg för att vara ärlig med vad man tänker och tycker. I slutändan handlar det om att DACHSER får en medarbetare som skapar värde,” säger Daniel.

DACHSER över hela världen
Kontakta oss