Ingen stiltje för experten inom sjöfrakt

Med en flytt till ett nytt land tog Agnieszka sig an nya utmaningar och intressen, något som till slut ledde henne till DACHSER. Lär känna den drivna och problemlösande Agnieszka Florczyk i hennes roll som Sea Freight Specialist hos DACHSER Sweden Air & Sea Logistics.

Agnieszka Florczyk är Sea Freight Specialist hos DACHSER Sweden Air & Sea Logistics.
Agnieszka Florczyk är Sea Freight Specialist hos DACHSER Sweden Air & Sea Logistics.

Innan flytten var begrepp så som ”Less than container load” eller ”rederi”, inte något Agnieszka Florczyk använde i sin vardag. Under 2015 flyttade Agnieszka från Polen till Sverige. Då arbetade hon som projektledare inom kulturens värld, men med flytten till Sverige tog Agnieszka inte bara sig an ett nytt land och språk hon bytte också bana professionellt.

Efter logistikstudier på Komvux och en första anställning inom transportbranschen hamnade Agnieszka under hösten 2022 hos DACHSER. Som Sea Freight Specialist hos DACHSER Sweden Air & Sea Logistics tar Agnieszka hand om exporter som lämnar Sverige för vidare transport via sjön.

Problemlösning till vardags

När Agnieszka kommer till jobbet börjar hon dagen med att beta av mejlen, nya bokningar och förfrågningar som kommit in sen gårdagen ska tas hand om. Men när som helst kan fokus skifta, Agnieszka förklarar: ”Mitt jobb är långt ifrån tråkigt, det händer saker hela tiden. Det är sällan stiltje till sjöss och vi är sällan stillastående här på kontoret”. Hon berättar om en av sina första sändningar, som med slutdestination Shenzhen nästan var på väg att hamna i Hongkong till följd av en felmärkning på godset. ”Alla som jobbar inom transportbranschen måste vara uppmärksamma och det var vi som jobbade med just den sändningen.”

”Mitt jobb är långt ifrån tråkigt, det händer saker hela tiden. Det är sällan stiltje till sjöss och vi är sällan stillastående här på kontoret”

En liten grej kan alltså skapa stora utmaningar och man behöver därför vara lösningsfokuserad och flexibel i sitt tankesätt. Men mycket inom transportbranschen står också utanför den mänskliga faktorn. ”Jag som fortfarande är rätt ny i min roll kan känna att nästan varje sändning är en ny utmaning att lösa, jag lär mig något nytt varje dag,” berättar Agnieszka. Men även de mer inbitna med flera år i branschen ställs ibland för nya utmaningar. Transport och logistik är en föränderlig bransch som påverkas mycket av omvärlden; ett fartyg sätter sig på snedden, en pandemi bryter ut och hamnar stänger ner. Att kunna planera, prioritera och strukturera sitt arbete är därför viktiga egenskaper att besitta menar Agnieszka.

Som Sea Freight Specialist hos DACHSER Sweden Air & Sea Logistics tar Agnieszka hand om exporter som lämnar Sverige för vidare transport via sjön.
Som Sea Freight Specialist hos DACHSER Sweden Air & Sea Logistics tar Agnieszka hand om exporter som lämnar Sverige för vidare transport via sjön.

Lokala experter i ett globalt nätverk för sjötransport

Från Mölndal, strax utanför Göteborg, styrs all DACHSER Swedens sjö- och flygfrakt. I ett team med totalt 10 personer är fyra experter inom sjöfrakt. Agnieszka och hennes kollegor besitter den lokala expertisen i det globala nätverk som DACHSER Air & Sea Logistics utgör.

För Agnieszka är en stark teamkänsla viktigt och på kontoret i Mölndal utgörs teamkänslan av en öppen och vänlig kommunikation. ”Alla i teamet är bra på att förklara och berätta vad en annan gör som är bra och vad som kan utvecklas. Det bidrar till att man inte blir rädd för att göra fel.” Dessutom verkar det som att hela teamet har roligt ihop. Skratten klingar ofta över det öppna kontorslandskapet och på lunchen snackas det fortfarande om den gemensamma kräftskivan som inkluderade blindtest av läskmärken eller om vilka som är de äckligaste havrekakorna.  

”På större företag har jag ibland upplevt en mentalitet där man gör klart sitt och sen kan man ta kaffepaus. Så är det inte här, nej hos oss hjälps vi åt och så kan vi dricka kaffe tillsammans sen,” avslutar Agnieszka med ett leende.

DACHSER över hela världen
Kontakta oss
Kontakt Elin Bergström Communications Consultant Nordic