Nyheter

Nytt glas på Big Ben

Från Oberpfalz till London: DACHSER transporterar handblåsta glasskivor från glasbruket Glashütte Lamberts till Storbritannien. Det säkert förpackade glaset är på väg till det världsberömda Elizabeth Tower i London.

Glashütte Lambert tillverkade glasskivorna för Big Bens nyrenoverade urtavla.
Glashütte Lambert tillverkade glasskivorna för Big Bens nyrenoverade urtavla.

Elizabeth Tower – mer känt som Big Ben – är ett av Londons mest välbekanta landmärken. Dess fyra imponerande urtavlorna, som var och en mäter sju meter i diameter, har gett upphov till namnet ”Klocktornet”. Denna ikoniska symbol genomgår för närvarande renoveringsarbeten. Klockan förväntas slå igen i all sin glans under 2021. Renoveringsarbete utförs också på glasurtavlorna med glasskivor från Waldsassen i tyska Oberpfalz, där Glashütte Lamberts återskapat Big Bens urtavla genom att tillverka 1 300 glasskivor för hand till det berömda tornet. ”Big Ben är ett av de mest kända landmärkena i världen. Och det är speciellt att tänka på att det är vi som tillverkar glaset. Det är något vi är stolta över”, säger Robert Christ, marknadschef på Glashütte Lamberts.

Används redan i Buckingham Palace

Företagets logistikpartner DACHSER hanterar transporten från Oberpfalz till Dartford utanför London. Att transportera det ömtåliga glaset kräver stor precision och expertis. Men experterna på DACHSER ser till att allt går enligt plan och att godset kommer fram till destinationen utan skador.

”Big Ben är ett av de mest kända landmärkena i världen. Och det är speciellt att tänka på att det är vi som tillverkar glaset. Det är något vi är stolta över.”
Robert Christ, marknadschef på Glashütte Lamberts

De har faktiskt redan den erfarenhet som krävs: DACHSER Logistics Center Hof levererade glas tillverkat av det väletablerade företaget till Storbritannien och Buckingham Palace. ”Vi har arbetat med Glashütte Lamberts sedan 2009 och hjälper dem i andra europeiska länder”, säger Angela Puchtler, Sales Executive hos DACHSER Logistikzentrum Hof.

DACHSER levererar munblåsta glasskivor till England för glastillverkaren Glashütte Lamberts.
DACHSER levererar munblåsta glasskivor till England för glastillverkaren Glashütte Lamberts.

342 glasskivor blir en urtavla

Glasskivorna är säkert förpackade i trälådor som sätts på pallar under transport och levereras via direkttransport till den välkända installationsplatsen i London. Där skär ett brittiskt företag till dem till rätt storlek så att de passar på tornets urtavla. Från och med nästa år kommer cirka 1 300 glasskivor från Bayern att pryda vad som sannolikt är det mest kända tornet i England. ”Vi arbetar tillsammans med våra kunder för att utveckla transportlösningar för mycket specifika krav av den här typen”, säger Puchtler. ”Och det är självklart att vi är rätt stolta över att vi som logistikspecialister har spelat en roll i renoveringsarbetet på Elizabeth Tower.”

Kontakt Maria Andersen Communications Coordinator Nordic