Med ett öga för mode

Modevärlden är snabb, säsongsbetonad, global och strävar mot att bli en mer hållbar bransch. När plaggen anländer till klädbutiker ska de vara i nyskick, skrynkelfria och levereras i rätt tid. Detta är en utmaning som DACHSERs branschspecifika lösning – Fashion Logistics – gärna tar sig an.    

Den flyttbara garderoben
Den flyttbara garderoben

London, Milano, New York, Paris – i världens modehuvudstäder flockas modeintresserade och branschpressen när de stora mode- och lyxmärkena har visningar. När visningarna är över sprids de spännande skapelserna och trenderna ut till de globala marknaderna i allt snabbare takt. För att lyckas i denna bransch måste företagen ha en lämplig logistikstrategi så att rätt varor, med högsta kvalitet, når fram till kunderna i rätt tid.    

Här kommer DACHSER in i bilden, med sin stora erfarenhet och ett innovativt utbud av branschspecifika lösningar. DACHSER Fashion Logistics fokuserar uteslutande på produktkategorierna kläder, skor och accessoarer för kunder inom lyx-, high fashion- och mainstream-segmenten.

”Modebranschen ställer höga krav på hur produkterna levereras samt kompletterande branschspecifika tjänster. Viktiga faktorer här är skrynkelfri transport av hängande plagg och snabbast möjliga insamling av returer. Dessutom kräver branschen att olika butiker snabbt ska kunna byta varor med varandra genom butik-till-butik-tjänster”, förklarar Uwe Riechel, Department Head för DACHSER Fashion Logistics. ”Med vår branschlösning är vi rustade att hantera modevärldens många olika krav.”

Uwe Riechel berättar att denna kapacitet bygger på standardiserade processer och rutiner på alla filialer inom DACHSERs nätverk. Här tillkommer också den nära integrationen av europeiska vägtransporter och transporter till andra kontinenter via sjö- och flygfrakt. ”Det gör att vi kan vi erbjuda våra kunder inom modebranschen, som ofta är globala aktörer, skräddarsydda, transparenta och integrerade logistiklösningar från en enda källa. Och till vår hjälp har vi utbildad personal som är specialiserad på branschens behov.”

En modern ”logistikdragkedja”

Denna helhetssyn återspeglas i konceptet DACHSER Fashion Logistics Zipper. DACHSERs ”Zipper” kombinerar hela utbudet av logistiktjänster: upphandling, mervärdestjänster, lagerhållning, distribution inom B2B-sektorn och till försäljningsstället samt returhantering. ”Vi tar hänsyn till hela spektrumet av uppgifter inom logistikens värld och erbjuder en portfölj med lösningar som integrerar dem. På så sätt erbjuder DACHSER verkligt mervärde för branschen”, säger Uwe.

DACHSERs ”Zipper” kombinerar hela utbudet av logistiktjänster: upphandling, mervärdestjänster, lagerhållning, distribution inom B2B-sektorn och till försäljningsstället samt returhantering.

Särskilt fokus ligger på professionell hantering av högkvalitativa kläder av fint och delikat material. Produkterna måste självfallet vara i toppskick när de kommer till butiken. DACHSERs modelogistikexperter förlitar sig på två innovativa lösningar: Roll&GOH och ProFashional Box.

Skrynkelfritt direkt till butik
Skrynkelfritt direkt till butik

Den flyttbara garderoben

”GOH” i Roll&GOH står för ”garment on hanger” (plagg på galge). I denna rullande box kan hängande varor transporteras över hela Europa och föras direkt från lastbilen in i butiken. För att utnyttja utrymmet i Roll&GOH optimalt kan platta varor stuvas i lådor på golvet. Ett speciellt skydd gör att produkterna är säkert förpackade och skyddar dem mot till exempel regn och damm. När de anländer till butiken kan personalen direkt hänga undan kläderna i perfekt skick, utan tidskrävande extraarbete. ”Med DACHSERs Roll&GOH-lösning kan vi äntligen erbjuda våra kunder möjligheten att få sina varor, inklusive hängande plagg, levererade i högsta kvalitet till nästa dag. Vi kan inte ge upp denna konkurrensfördel”, säger Martina Buckenmaier, CEO för det familjeägda modemärket RIANI.              

Även perfekt leverans via flyg

DACHSER Fashion Logistics har en annan innovativ lösning: ProFashional Box, särskilt utformad för effektiv global transport av hängande och platta varor i flygtransportcontainrar kallade ULD:er (unit load devices). ProFashional Box är lätt att använda, möjliggör skyddande transport av känsliga varor och klassas som kostnadseffektiv då den och kan användas flera gånger.

Både Roll&GOH och ProFashional Box designades med fokus på långsiktighet och optimering av utrymme. ”Att transportera hängande varor är en utmaning om man vill utnyttja lastutrymmet till fullo”, säger Uwe Riechel. Den rullande boxen som DACHSER utvecklat kan transportera hängande plagg och samtidigt under transportera kartonger med platta varor. Det möjliggör en effektiv transport ända fram till försäljningsstället. Dessutom kan boxarna användas om och om igen, vilket sparar tid och pengar då det minskar på mängden engångsemballage som slängs efter en transport.  

Roll&GOH för detaljhandeln
Roll&GOH för detaljhandeln

Med möjlighet till utsläppsfria leveranser i utvalda stadskärnor

I tolv europeiska storstadsregioner, som under 2025 utökas till 24 städer, erbjuds DACHSER Emission-Free Delivery, där batteridrivna elfordon levererar inom en tydligt avgränsad stadskärna. En fördel modehandeln där majoriteten av butiker ligger i stadskärnor.

Det globala nätverket med sömlösa transporter kompletteras av logistiklager i Europa och runt om i världen vilket erbjuder största möjliga flexibilitet med precis leverans till kunder med ett öga för mode. Uwe Riechel avslutar med motto för DACHSER Fashion Logistics: ”Att leverera rätt varor till rätt plats, i rätt tid och i perfekt skick.”             

DACHSER över hela världen
Kontakta oss
Kontakt Elin Bergström Communications Consultant Nordic