Sjöfrakt: Säkerhetssituationen i Röda havet

Flera rederier stoppar tillfälligt sina seglingar genom Röda Havet till följd av ett ökat antal attacker mot sjöfarten. Vi ger en översikt kring hur det påverkar logistikkedjan.

Den aktuella situationen i området kring Röda havet skapar utmaningar för den maritima säkerheten. Det resulterar i förseningar, begränsad kapacitet och omstrukturering av rutter för kommersiella fartyg.

Under de senaste dagarna har det skett attacker mot flera typer av kommersiella fartyg, från till exempel Maersk, Hapag Lloyd och MSC. Till följd av dessa händelser och för att säkerställa besättningens säkerhet har rederierna MSC, Maersk, CMA CGM och Hapag Lloyd beslutat att tillfälligt stoppa seglingar genom Röda havet och därmed Suezkanalen, detta med omedelbar verkan. Fartyg omdirigeras nu via Godahoppsudden, rutten söder om Afrika tar minst 10 dagar längre tid och medför ökade fraktkostnader. Dessutom tillämpar rederierna krigstillägg för de berörda ruterna.

Situationen ses som en force majeure – en extraordinära och svårförutsedd händelse som innebär hinder bortom avtalsparternas kontroll – vilket leder till att DACHSERs förmåga att fullgöra sina avtal och åtaganden kraftigt hindras tills all påverkan och avvikelser som härleds till dessa händelser är klarlagda.

DACHSER förbehåller sig rätten att temporärt suspendera alla pris- och transittidsavtal med kunder för alla aktuella sjöfraktssändningar mellan Europa och Asien.

Vi övervakar situationen noggrant men rekommenderar att du bokar dina transporter i så god tid som möjligt, minst två till tre veckor i förväg.

Om du har frågor eller önskar ytterligare information, är du alltid välkommen att kontakta din lokala kontaktperson hos DACHSER.

DACHSER över hela världen
Kontakta oss
Kontakt Elin Bergström Communications Consultant Nordic