DACHSER förvärvar Frigoscandia AB

DACHSER stärker sitt Food Logistics nätverk i Norden genom förvärvet av den svenska livsmedelslogistikleverantören Frigoscandia AB. Förvärvet är föremål för godkännande av de europeiska konkurrensmyndigheterna.

Frigoscandia har huvudkontor i Helsingborg.
Frigoscandia har huvudkontor i Helsingborg.

DACHSER förvärvar Frigoscandia AB, den ledande fullserviceleverantören inom livsmedelslogistik för temperaturkontrollerade och frysta produkter, med huvudkontor i Helsingborg, från private equity-investeraren Mutares SE & Co.KGaA.

Vi är mycket stolta över förvärvet av Frigoscandia och att vi genom detta tar vårt mångåriga strategiska partnerskap till nästa nivå.

Burkhard Eling, CEO för DACHSER

Frigoscandias personalstyrka på 1 300 medarbetare vid cirka 40 anläggningar, är främst belägna på kärnmarknaden inom Sverige samt i Norge och Finland. 2022 genererade företaget en omsättning på 300 miljoner euro. Företaget grundades 1948 och erbjuder leveranser i Sverige, Norge och Finland genom ett nära sammanlänkat och högpresterande nätverk som är indelat i tre affärssegment: Inrikes transporter i Sverige, bestående av ett rikstäckande transportnät med en fordonsflotta på cirka 500 fordon, varav ca 260 egna fordon. Internationella transporter, som omfattar 51 marknader globalt genom väg-, flyg- och sjöfrakt. Samt lagerverksamhet vilket omfattar tolv lager i Sverige och tre lager i Norge.

DACHSER utökar närvaron på de nordiska marknaderna

För DACHSER Food Logistics kunder erbjuder förvärvet av Frigoscandia, som inkluderar företagets fordonsflotta och nätverk, direkt och tillförlitligt tillträde till marknaden inom alla typer av livsmedelslogistik.

”Vi är mycket stolta över förvärvet av Frigoscandia och att vi genom detta tar vårt mångåriga strategiska partnerskap till nästa nivå. Det innebär att vi breddar DACHSER Food Logistics till de nordiska marknaderna samtidigt som vi stärker vår position som en av de ledande europeiska leverantörerna inom livsmedelslogistik”, säger Burkhard Eling, CEO för DACHSER.

Frigoscandias CEO, Peter Haveneth, kommer att fortsätta leda bolaget. ”Som en del av DACHSER har vi fortsatt tillgång till det europeiska Food Logistics nätverket som betjänar 34 länder och kan på så sätt positionera oss för framtiden. Genom att bli en del av DACHSER-familjen har vi de bästa förutsättningarna för fortsatt operativ tillväxt och för att kunna fortsätta erbjuda våra kunder den högsta nivån av tillförlitlighet och kvalitetsstandarder”, säger Haveneth.

Genom att bli en del av DACHSER-familjen har vi de bästa förutsättningarna för fortsatt operativ tillväxt och för att kunna fortsätta erbjuda våra kunder den högsta nivån av tillförlitlighet och kvalitetsstandarder.

Peter Haveneth, CEO för Frigoscandia AB

DACHSER har bedrivit verksamhet på de nordiska marknaderna med en egen regional organisation – som representeras genom affärsområdena European Logistics och Air & Sea Logistics – sedan 2005. Företaget har 13 filialer i Danmark, Sverige, Finland och Norge. Icke-temperaturkontrollerade transporter av livsmedel, som de som ibland utförs av DACHSER Nordics European Logistics, kommer inte att påverkas av förvärvet.

”Förvärvet av Frigoscandia är ett viktigt steg för att öka vår tillväxt”, säger Alexander Tonn, COO Road Logistics och Managing Director för DACHSER Food Logistics från och med den 1 januari 2024. Han tillägger: ”Vår historia visar att båda parter delar ett tydligt engagemang för tillförlitlighet och kvalitet. Vi är mycket glada över att välkomna Frigoscandia till DACHSER-familjen.”

 

Uppdatering: Från den 4 mars, 2024, är Frigoscandia AB ett helägt dotterbolag till DACHSER och därmed en del av logistikleverantörens Food Logistics-nätverk.

DACHSER över hela världen
Kontakta oss
Kontakt Elin Bergström Communications Consultant Nordic
return true; } return false; }