Samma arbetsplats oavsett land 

Vart än i Europa man befinner sig ser DACHSERs blåa byggnader likadana ut, lastbilarna har samma gula färg och de operativa systemen fungera på samma sätt. Men hur är det att flytta från ett land till ett annat och arbeta för samma arbetsgivare, fungerar arbetet på samma sätt? Och skiljer sig arbetskulturen mellan olika länder? Dominik Boszko, Operations Manager vid platskontoret i Göteborg kan svara på dessa frågor då han under 2022 flyttade från Polen till Sverige, men stannade inom samma företag.  

Dominik Boszko började som Operations Manager vid DACHSER Poland, nu har han samma tjänst men hos DACHSER Sweden i Göteborg.

”Vi har en slogan som lyder ’logistics is people business’. För mig är det inte bara något vi säger, det är något jag märker av dagligen på min arbetsplats. Vi är alla en del av familjen och på så sätt är vi alla en del av en viktig process”, säger Dominik Boszko.

Dominik inledde sin karriär inom DACHSER 2014, då som Operations Manager för DACHSER Polands filial i Szczecin. Efter två år där han lärde känna alla processer inom nätverket blev han erbjuden att ta sig an rollen som Operations Manager även för filialen i Koninko. Dominik satt då, tillsammans med sitt team, med ansvar för alla operativa frågor för både den minsta och största filialen i Polen. ”Jag fick en ovärderlig möjlighet att bygga stabila operativa team, öppna nya linehauls och i det stora hela förbättra kvaliteten för våra kunder”, berättar Dominik. Under 2019 valde han att ta sig an utmaningar utanför DACHSER, men hans resa inom företaget var inte över där.

Med släkt i Sverige valde Dominik och hans familj att flytta till Göteborg, och där fanns mer än släkten – en trygg arbetsgivare från förr. För ungefär ett år sedan gick flyttlasset till familjens nya land och Dominik återvände till DACHSER som Dispatcher vid filialen i Göteborg. Därifrån har hans utveckling inom filialen gått snabbt. Med den erfarenhet Dominik besatt från Polen gick han efter tre månader vidare till Team Leader för Short Distans avdelningen och i april 2023 blev han befordrad till Operations Manager.

”DACHSER är fortfarande samma företag. Oavsett stad eller land har vi samma prioritering – leverera högkvalitativa transporter till våra kunder. Arbetskulturen kan såklart skilja sig åt från land till land men respekt, professionalism och ansvarstagande, det finns överallt inom DACHSER”, säger Dominik.

Att bygga och utveckla team

Att arbeta inom en operativ verksamhet gör att varje dag kan erbjuda nya utmaningar. En arbetsdag innebär att planera och optimera transporter där kvalitet, kostnader och klimat är aspekter med stor inverkan. För Dominik är starka och sammansvetsade team ett stort fokus för att få det operativa arbetet att flyta på.

”En av mina viktigaste uppgifter är att utveckla och motivera mitt team”, säger Dominik. ”Jag drivs av att se mina medarbetare utvecklas. Många av dem jag anställde i Polen arbetar fortfarande kvar och att se deras resa inom företaget till att få ledarpositioner så som Team Leader och Operations Manager är glädjande.”

Sin egen utvecklingskurva ser han inte heller något stopp för, efter ett år i Sverige och på filialen i Göteborg trivs han. ”Jag ser mig själv inom DACHSER, nu och i framtiden. Får jag drömma vill jag gärna ta nästa steg och arbeta med mer än det operativa, kanske vara ansvarig för en hel filial.”

DACHSER över hela världen
Kontakta oss
Kontakt Elin Bergström Communications Consultant Nordic