Ett givande utbyte

Att bygga nätverk och ta tillvara på varandras potential är två viktiga byggstenar för utveckling både privat och professionellt, och möjligheten att utvecklas inom DACHSER är stor. Sophie Popfinger gör ett utbyte på en av DACHSERs svenska filialer, här tar vi del av hennes upplevelse.

Sophie Popfinger från Tyskland gör ett utbyte på en av DACHSERs svenska filialer
Sophie Popfinger från Tyskland gör ett utbyte på en av DACHSERs svenska filialer

19-åriga Sophie Popfinger från Tyskland, läser sin kandidatexamen i Business Administration vid Duale Hochschule Baden-Württemberg i Mannheim. Men hennes utbildning har inte samma upplägg som vi är vana vid i Sverige. ”Dual Studies” är ett tysk utbildningssystem där studierna växlas med arbete. I tre månader studerar Sophie för att sedan i tre månader arbeta och få arbetslivserfarenhet, och så går det runt tre månader åt gången. Och arbetet, det utför Sophie vanligtvis på DACHSERs filial i München. Men denna tremånaders period befinner hon sig mer norr över, nämligen på DACHSERs filial i Göteborg. 

Att arbeta för ett globalt företag och uppleva kulturen på ett så pass stort företag var det som lockade Sophie till DACHSER. Att utveckla sin engelska och lära känna den skandinaviska kulturen var det som lockade Sophie till ett utbyte vid DACHSER Sweden. ”Jag har hört att svenskar är väldigt avslappnade och vänliga, så jag ville veta om det stämde. Dessutom sägs det även att svenskar är väldigt duktiga på engelska så det var till fördel då jag vill förbättra mina språkkunskaper.” berättar Sophie. Både ryktena om svenskarnas personlighet och dess kunskapsnivå i engelska stämmer enligt Sophie. Och att åka på utbyte till ett annat land är något Sophie tycker alla som får möjligheten att göra borde ta. Att tilltala sina kollegor med förnamn är ett exempel på något som för Sophie är nytt men uppskattat. ”Den svenska kulturen på en arbetsplats är lite mer avslappnad vilket gör det lättare att lära känna sina kollegor.” berättar Sophie.

I Tyskland har Sophie erfarenhet från att arbeta på olika avdelningar; Short Distance och Insurance. I Göteborg får hon nya erfarenheter genom att tillhöra Outbound-teamet, där hon arbetar med export och tullfrågor. En blandning av arbetsuppgifter som är vanlig i Sverige men något Sophie inte upplevt förr. ”Filialerna och avdelningarna inom filialen är mindre här än i Tyskland, det gör att jag får mer ansvar och de förlitar sig på min kunskap. Ett upplägg jag verkligen gillar. I Tyskland har jag inte samma möjlighet att visa min kunskap då vi har mindre ansvarsuppgifter.” berättar Sophie. 

Sören Landt Sivebäk, Operations Manager på DACHSERs filial i Göteborg, är Sophies handledare och bekräftar att hennes kunskap är värdefull för det svenska teamet. ”Sophie är, likt många studenter från Tyskland, välutbildad inom våra system och processer, vilket bidrog till att vi snabbt kunde börja arbeta tillsammans och utvecklas av varandra.” säger Sören. 

Det är just upplägget med att studera i kombination med att arbeta som Sophie tycker är utvecklande. ”Ibland är det lättare att sätta sig in i en arbetsuppgift om man har den teoretiska kunskapen färsk i bakhuvudet.” säger Sophie. 

Logistiken förenar

Med 387 filialer världen över erbjuder DACHER en unik möjlighet till att arbeta globalt. Sophie lyfter den positiva aspekten av att oavsett vilken av DACHSERs filialer man arbetar på så jobbar alla med samma system och liknande arbetsflöden. Något som underlättar vid ett utbyte.  

Precis som logistiken förenar världen så förenar ett utbyte två länder.

  
”Logistik är verkligen intressant, alla är i kontakt med logistikkedjor nästan dagligen men ingen riktigt tänker på hur det fungerar. Logistiken förenar världen och det tycker jag är spännande att vara en del av.” säger Sophie. Precis som logistiken förenar världen så förenar ett utbyte två länder. Enligt Sören är utbyten viktiga för att bygga nätverk inom företaget och han förklarar: ”Jag ser det som att vi bygger ett band mellan våra två filialer som kan bidra till att fler vill göra utbyten. Något som utvecklar både oss som individer men även företaget. Vi kan dela med oss av tankar och idéer som förbättrar våra processer.”   

DACHSER Swedens filial i Göteborg
DACHSER Swedens filial i Göteborg

På språng ut i världen

Ett utbyte kan dessutom gå åt båda håll. För den som befinner sig i Sverige och blir intresserad av att se andra delar av världen är möjligheterna inom DACHSER stora. 

Läs här om Olivia Jarl som  sitt arbete korsar nya landsgränser. Under 2020 tog hon steget och flyttade från Göteborg till Nederländerna där hon arbetar vid Customer Service-avdelningen på filialen i Waddinxveen. 

Eller läs här om Vincent Frahm som deltog i DACHSERs unika svensk-danska speditörsutbildning med kurser vid Roskilde Handelsskole utanför Köpenhamn och som sedan var på utbyte i Kladno, Tjeckien. 

DACHSER över hela världen
Kontakta oss
Kontakt Elin Bergström Communications Consultant Nordic